Южна Корея ще преразгледа директните доставки на оръжия за Украйна

Изявлението идва на фона на сключения договор между Русия и Северна Корея

20.06.2024 | 14:14 Редактор: Деси Николова
Южна Корея ще преразгледа директните доставки на оръжия за Украйна

Южна Корея, която е един от най-големите производители на оръжия, иска да преразгледа въпроса за директни доставки на оръжие за Украйна, пише агенция Yonhap, позовавайки се на канцеларията на южнокорейския президент.

Изявлението идва след като Русия и Северна Корея сключиха договор за всеобхватно стратегическо партньорство по време на посещението на Владимир Путин в Пхенян. Досега Сеул предоставяше хуманитарна помощ на Киев и несмъртоносни военни артикули, като каски и бронежилетки, но не и оръжия.

На 9 май президентът Юн Сок Йол потвърди, че страната му се придържа към принципа да не предоставя смъртоносни оръжия на Украйна.

Военният експерт Роб Лий от Института за външна политика в САЩ заяви преди време, че Южна Корея е доставила повече снаряди на Украйна, отколкото целия Европейски съюз, преди лятната контраофанзива на ВСУ през 2023 г. 

Миналата година Wall Street Journal съобщи, че Южна Корея е доставила тайно повече от 300 000 артилерийски снаряда калибър 155 мм по море и въздух само за 41 дни, припомни "Труд".

Снимка: БГНЕС