Путин вече е във Виетнам, посрещнаха го с категорична позиция

Изтъкнати бяха десетилетните отношения с Русия 

20.06.2024 | 10:26 Редактор: Тодор Петров
Путин вече е във Виетнам, посрещнаха го с категорична позиция

Путин пристигна в Ханой в четвъртък от Северна Корея, където подписа всеобхватно стратегическо партньорство с Ким Чен Ун. Виетнам посрещна руския президент, изтъквайки десетилетните си отношения с Москва.

Виетнам и Русия имат връзки, датиращи от десетилетия от времето на Съветския съюз. Ханой отминава западните критики към поканата си към Путин, който за последен път посети Виетнам през 2017 г., когато страната беше домакин на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

"Посещението демонстрира, че Виетнам активно осъществява външната си политика в духа на независимост, самостоятелност, диверсификация, многостранност", се казва в изявление на виетнамското правителство.

Путин заяви, че близо 60% от търговските сделки между двете страни са в рубли и виетнамски донги. Русия разчита на алтернативни системи за сетълмент на плащания, тъй като банките ѝ са откъснати от международната платежна система SWIFT.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 дни
Алоо, редактора, вместо "сетълмент на плащания" може да напише "уреждания на плащания". Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Неизбежно е
преди 6 дни
Нова желязна завеса...Който иска Путин да си ходи при него...Загубите за западния свят ще са големи при тотално скъсване на връзките с Русия и гравитиращите към нея,но...Ще са нищожни, ако се остави Путин и сие да малтретират света. Сигнализирай за неуместен коментар