Русия е загубила повече от 2600 танка във войната в Украйна

В началото на офанзивата те са били 3000

20.06.2024 | 09:25 Редактор: Вяра Димова
Русия е загубила повече от 2600 танка във войната в Украйна

В социалните мрежи се разпространяват видеа с успешни украински атаки срещу руски танкове - с дронове, мини и противотанкови ракети. Според журналистически разследвания, използващи данни от източници със свободен достъп, от началото на войната срещу Украйна Русия е загубила повече от 2600 танка.

Реалните загуби обаче може да са още по-големи. Това означава, че на руснаците трябва да са им останали едва няколкостотин танка, тъй като в началото на войната те разполагаха с около 3 000.

Русия разполага и с други танкове на склад, някои от които обаче са стари машини на 50 или 60 години. Сателитни снимки показват хангари в Сибир, в които до преди две години е имало складирани стотици танкове, които обаче сега са извадени оттам. Всеки месец Русия е обновявала десетки от тях, за да ги използва на бойното поле. В резултат на преминаването към военновременна икономика, Русия увеличи и производството на нови танкове в няколко завода.

Всички тези изчисления се основават на преценки, стъпващи върху събраната информация от отворени източници. Но те могат и да илюстрират нарастващите проблеми на Русия с доставките на военна техника на мястото на изгубената такава по бойните полета в Украйна, пише DW.

Самата Русия е съобщавала, че разполага с 1500 новопроизведени или ремонтирани танка. Ако ги добавим към онези около 400, които са оцелели след 2 години война, излиза, че в момента Русия разполага с около 1900 танка, годни да участват в сражения. Това все още представлява внушителен брой, но машините са много по-малко, отколкото в началото на пълномащабната агресията срещу Украйна.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
natalia_m
преди 6 дни
Глупости ,Русия Има 12000 хиляди танка Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 дни
Ами бе, те се бият само с лопати от втората световна, кви танкове кви пет рубли.... Сигнализирай за неуместен коментар