Изкуствен интелект дава ранна диагноза за Паркинсон

Заболяването засяга близо 10 млн. души по света

20.06.2024 | 08:25 Редактор: Беатрис Младжова
Изкуствен интелект дава ранна диагноза за Паркинсон

Кръвен тест, който използва изкуствен интелект, може да даде ранна диагноза на болестта Паркинсон до 7 години преди да има симптоми. Той е разработен от екип от изследователи, ръководен от учени от Калифорнийския университет и Университетския медицински център в Гьотинген, Германия.

Паркинсон, най-бързо развиващото се невродегенеративно заболяване, понастоящем засяга близо 10 милиона души по света. То се причинява от смъртта на нервните клетки в субстанция нигра на мозъка, което води до загуба на производството на допамин поради натрупването на протеина алфа-синуклеин.

Настоящото лечение включва заместваща терапия с допамин след проява на симптоми, като треперене и проблеми с паметта. Ранното прогнозиране може да даде възможност за лечение, което да защити клетките, произвеждащи допамин, и потенциално да забави или спре развитието на болестта. В изследването, публикувано в Nature Communications, е използвано машинно обучение за анализ на осем биомаркера, базирани на кръв, като е постигната 100% точност на диагнозата.

Тестът е допълнително валидиран върху 72-ма пациенти с разстройство на поведението с бързи очни движения (iRBD) - състояние, предшестващо синуклеинопатии като Паркинсон, предаде БГНЕС.

Снимка: Pexels