Русия може да продължи да изнася бензин и след юни

Международните доставки са разрешени до края на месеца

19.06.2024 | 16:29 Редактор: Беатрис Младжова
Русия може да продължи да изнася бензин и след юни

Възможно е Русия да продължи износа си на бензин след юни заради обилните запаси в страната, съобщи Bloomberg, цитирайки лица, запознати с въпроса.

Правителството вече е разрешило международни доставки на горивото до 30 юни и сега има дискусии за удължаване на този период поради натрупване на запаси от гориво, посочиха източниците на агенцията.

Според един от тях, рафинериите могат да получат разрешение да изнасят бензин до края на юли, но дискусиите все още не са приключили и няма окончателно решение за удължаване на този срок. 

Русия ограничи доставките на бензин за външните пазари от 1 март в рамките на шест месеца, за да избегне недостиг на гориво и скок на цените на фона на предизборната кампания на президента Владимир Путин.

През февруари, точно преди налагането на забраната, Русия изнасяше бензин в размер на 141 000 барела на ден, или почти 14% от общото производство на горивото. Около половината от руския износ на бензин отива към държави по междуправителствени споразумения, включително към страни от Евразийския икономически съюз, които са изключени от забраната, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС