Израел: Утвърдихме планове за военна офанзива в Ливан

Ние сме непосредствено преди момента на решението да променим правилата, заяви външният министър Кац

19.06.2024 | 15:05 Редактор: Тодор Петров
Израел: Утвърдихме планове за военна офанзива в Ливан

Израелските военни са одобрили планове за възможна офанзива в Ливан заради напрежението с "Хизбула", информира АРД.

"В рамките на оценката на положението бяха утвърдени оперативните планове за офанзива в Ливан. Бяха взети решения за по-нататъшно повишане на бойната готовност на частите", съобщиха от израелската армия. 

Външният министър на Израел Кац предупреди за възможна ескалация в северната част на страната. 

"В една всеобхватна война "Хизбула" ще бъдат разбити и Ливан ще бъде засегнат тежко. Ние сме непосредствено преди момента на решението да променим правилата срещу "Хизбула" и Ливан", написа той в платформата Х. 

От "Хизбула" отправят заплахи

Шефът на "Хизбула" Хасан Насрала се похвали, че пристанищата на Хайфа са били заснети и заплаши, че ще ги атакува, написа още Кац. Пристанищата се управляват от международни компании от Китай и Индия, подчерта външният министър.

След началото на войната в Ивицата Газа преди повече от осем месеца ежедневно се стига до военни конфронтации между израелската армия и ливанските милиции "Хизбула" в граничната зона между двете държави. И двете страни са дали жертви.

След като високопоставен командир от "Хизбула" бе убит при израелско нападение, миналата седмици милициите засилиха атаките си срещу Северен Израел, пише DW

Снимка: БГНЕС