ООН: Израел може да е нарушил основни принципи на законите на войната

Възможно е да не са правили разлика между цивилни и бойци в Газа

19.06.2024 | 11:41 Редактор: Вяра Димова
ООН: Израел може да е нарушил основни принципи на законите на войната

Израелските сили е възможно многократно да са нарушавали основните принципи на законите на войната и да не са правили разлика между цивилни и бойци по време на военната си кампания в Ивицата Газа, се казва в изявление на Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, цитирано от "Ройтерс".

В доклад за оценка на шест израелски атаки, довели до голям брой жертви и разрушаване на гражданска инфраструктура, специализираната агенция на ООН, заяви, че израелските сили "може би системно са нарушавали принципите на разграничаване, пропорционалност и предпазливост при нападение".

"Изискването за избор на средства и методи за водене на война, които избягват или най-малкото свеждат до минимум щетите за цивилното население, изглежда е било постоянно нарушавано при израелската кампания на  бомбардировки", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Според здравните власти в управляваната от палестинската въоръжена групировка "Хамас" територия въздушната и сухопътната офанзива на Израел е отнела живота на повече от 37 400 души, информира БТА.

Израел започна нападението си, след като на 7 октомври бойци на "Хамас" извършиха нападение през границата срещу градове и кибуци в Южен Израел, убиха около 1200 души и взеха над 250 души за заложници.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
И? За един санкции, а за друг- какво? Сигнализирай за неуместен коментар