Ким Чен Ун: Отношенията ни с Русия са в период на нов просперитет

"Възнамеряваме допълнително да засилим стратегическата комуникация", каза севернокорейският лидер

19.06.2024 | 09:53 Редактор: Вяра Димова
Ким Чен Ун: Отношенията ни с Русия са в период на нов просперитет

"В период на нов просперитет навлязоха отношенията между Русия и КНДР", заяви севернокорейският лидер Ким Чен Ун по време на преговори в Пхенян с руския президент Владимир Путин, съобщават руски медии.

По думите му отношенията между нашите страни навлизат в период на нов висок просперитет, който не може да се сравни дори с периода на корейско-съветските отношения от миналия век", подчерта той.

"Сега ситуацията в света става все по-сложна и се променя бързо. В такава ситуация възнамеряваме допълнително да засилим стратегическата комуникация с Русия, с руското ръководство", добави Ким Чен Ун.

Лидерът на КНДР също изрази подкрепа за Русия в провеждането на специалната военна операция, като каза, че руската армия защитава суверенните граници на страната.

В резиденцията Кумсусан се провеждат преговори между Владимир Путин и Ким Чен Ун като част от делегации. Лидерите на двете страни се срещнаха сутринта на 18 юни на площад Ким Ир Сен в Пхенян, пише "Труд".

По време на срещата с лидера на КНДР Путин подчерта, че отношенията между Пхенян и Москва се основават на принципите на равнопоставеност и взаимно зачитане на интересите на двете страни, а подвигът на съветските и корейските граждани през 1940-1950-те години стана основата за тях.

Снимка: БГНЕС