Африканска жега в Европа с над 44°, жертви и пожари в началото на лятото

Според метеоролози тази година летният сезон е започнал по-рано

18.06.2024 | 19:00 Редактор: Беатрис Младжова

Части от Южна Европа се борят с рекордни температури, тъй като топъл въздух е нахлул от Северна Африка, обясняват метеоролози. Горещата вълна в Кипър и Гърция причини смъртта на няколко души. Най-малко петима туристи, включително британският телевизионен водещ Майкъл Мозли, загинаха в Гърция през последните няколко седмици.

Температурите скочиха до над 40 градуса в части от страната миналата седмица, като в Крит достигнаха 44,5, а на полуостров Пелопонес 43,9.

"Много е горещо. Пием много вода. Страната е много красива и искаме да видим повече неща. Но с течности и известно време на сянка се справяме", сподели турист.

Заради горещините властите затвориха училища и туристически забележителности като Акропола. Метеоролозите са категорични – тази година лятото е започнало по-рано, тъй като не сме ставали свидетели на горещи вълни преди 15 юни. 

Турция пък се бори с горски пожари, тъй като температурите скочиха над 40 градуса. Миналата седмица в страната градусите бяха около 8 до 12 градуса по-високи от средните за сезона. В Истанбул бяха издадени предупреждения за уязвими групи като възрастни хора, болни, бременни жени и деца срещу продължително излагане на слънце.

В Италия тази седмица се очакват температури от 42-44 градуса. До края на седмицата термометрите ще регистрират 39-40 градуса в Рим, Неапол и Флоренция, докато във вътрешните части на Сардиния и Сицилия ще достигнат 42-44. 

Жегите тревожат и спортистите за предстоящите летни олимпийски игри в Париж. Състезанията ще са особено тежки за атлетите. Те почти не могат да регулират телесната си температура, изложени са на рискове като слънчеви изгаряния, крампи, топлинно изтощение. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС