fallback

Германия е застрашена от шпионаж, саботаж и кибератаки

В страната е нараснала и заплахата от екстремисти

18.06.2024 | 22:14 Автор: Беатрис Младжова

Киберсигурността на Германия е застрашена, включително и от Русия, Китай и Иран, предупреди министърът на вътрешните работи Нанси Фезер.

"Заплахата за нашата демокрация от шпионаж, саботаж, дезинформация и кибератаки е достигнала ново измерение", заяви министърът на вътрешните работи Нанси Фезер пред репортери в Берлин. Там тя представи доклада за 2023 г. за защитата на конституцията, който предоставя информация за естеството и обхвата на противоконституционни прояви, като дейности на крайно десни, крайно леви и ислямистки групи, съобщи "Политико".

Русия коригира разузнавателната си стратегия след експулсирането на дипломатите си от Германия през 2023 г., каза Фезер. Сега Кремъл се фокусира върху шпионажа, като същевременно провежда кибератаки и кампании за дезинформация срещу Берлин.

"Мащабна кампания за кибератаки през 2023 г. беше насочена срещу цели с висока стойност в бизнеса и политиката, включително изпълнителния комитет на партията SPD", заяви председателя на службата за защита на конституцията (вътрешната разузнавателна агенция на страната) Томас Халденванг. 

Дейността на иранските разузнавателни служби в Германия е била съсредоточена върху наблюдението на ирански опозиционни групи и отделни лица след широко разпространените протести срещу режима през миналата година, се казва в доклада.

Въпреки че наблюдението на хора в изгнание също е било основна цел на китайското разузнаване, шпиониращо Германия, Пекин е съсредоточил шпионските си дейности и върху събирането на информация в областта на научните изследвания, бизнеса и политиката, се казва в доклада. В доклада също се посочва, че в страната е нараснала и заплахата от екстремисти. Екстремистките престъпните деяния са нараснали до 39 433 през 2023 г., достигайки рекордно ниво, предаде БГНЕС.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Свят
fallback