Все повече стават американците, които не харесват нито Тръмп, нито Байдън

Те са една четвърт от електората

17.06.2024 | 09:41 Редактор: Беатрис Младжова
Все повече стават американците, които не харесват нито Тръмп, нито Байдън

Увеличава се броят на гласоподавателите в САЩ, които не харесват кандидатите на основните партии. Те са една четвърт от електората, според нов анализ на Pew Research Center. Това е почти два пъти повече, отколкото в този момент през 2020 г.

Байдън и Тръмп вземат приблизително еднакви проценти от тези разочаровани гласоподаватели в ключови за изборите щати, като Байдън печели 25% срещу 22% на Тръмп, показва майско проучване на Bloomberg News/Morning Consult.

Но най-голямата заплаха за Байдън и Тръмп е, че гласоподавателите, които не харесват нито един от двамата, просто ще си останат вкъщи или ще подкрепят независим кандидат като Робърт Ф. Кенеди-младши, който има 24% подкрепа сред тези гласоподаватели в изследването на Bloomberg/Morning Consult. Други кандидати на трети партии вземат общо 12%.

Нарастващата политическа поляризация води до непопулярността на избора Байдън-Тръмп. Анализът на Pew установи, че кандидатите за президент са малко по-малко популярни в собствената си партия, отколкото преди три десетилетия, но гласоподавателите на противниковата партия са много по-негативно настроени.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС