САЩ изостават с 15 години от Китай в ядрената енергетика

Пекин има 27 ядрени реактора в процес на изграждане

17.06.2024 | 08:51 Редактор: Беатрис Младжова
САЩ изостават с 15 години от Китай в ядрената енергетика

САЩ изостават с цели 15 години от Китай в разработването на високотехнологична ядрена енергия, тъй като подкрепяният от държавата технологичен подход и широкото финансиране на Пекин му дават предимство, се казва в доклад.

Китай има 27 ядрени реактора в процес на изграждане със средни срокове за изграждане от около седем години, много по-бързо от други страни, се казва в проучването на базирания във Вашингтон изследователски институт Information Technology & Innovation Foundation.

САЩ разполагат с най-големия флот от атомни електроцентрали в света и администрацията на президента Джо Байдън смята, че източникът на електроенергия, практически без емисии, е от решаващо значение за ограничаване на изменението на климата.

Но след като пуснаха в експлоатация две големи централи в Джорджия през 2023 г. и 2024 г. с милиарди долари над бюджета и години забавяния, не се строят ядрени реактори в САЩ. Високотехнологичен завод, който беше планиран да бъде построен в лаборатория в САЩ, беше отменен миналата година.

Държавните банки в Китай могат да предложат заеми до 1,4%, много по-ниски от наличните в западните икономики. Неговата ядрена енергетика се възползва от устойчива държавна подкрепа и стратегии за локализация, които позволиха на Китай да доминира в сектори като възобновяема енергия и електромобили, предаде Ройтерс.

Снимка: БГНЕС