fallback

Зеленски: Западната военна помощ за Украйна не стига за победа във войната

Лидери и висши служители от над 90 държави се събраха на двудневна среща на върха в Швейцария

16.06.2024 | 17:35 Автор: Вяра Димова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че сегашното количество на западната военна помощ за Украйна не е достатъчно, за да се гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предаде АФП.

"Има помощ. Има сериозни пакети. Достатъчна ли е помощта за победа? Не. Закъснява ли? Да", каза Зеленски на пресконференция в Швейцария след голяма дипломатическа среща на върха, посветена на плана на Киев за прекратяване на конфликта.

Повече от две години след нахлуването на Русия, лидери и висши служители от над 90 държави прекараха уикенда в швейцарски планински курорт за двудневна среща на върха, посветена на разрешаването на най-големия европейски конфликт след Втората световна война.

"Вярваме, че постигането на мир изисква участието на всички страни и диалог между тях", се казва в заключителното комюнике, подкрепено от по-голямата част от страните, които присъстваха на форума в комплекса Бургенсток с изглед към езерото Люцерн, пише БГНЕС.

В документа се потвърждава и ангажиментът към "териториалната цялост на всички държави, включително Украйна". В декларацията се настоява и за пълна размяна на военнопленниците и за връщане на депортираните деца. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback