Украйна получава от САЩ $1,5 млрд., Зеленски сравни политиката на Путин с Хитлер

Президентът на Швейцария даде заявка за подготовка на почвата за преки преговори между Украйна и Русия

15.06.2024 | 19:14 Редактор: Елеонора Танева

Над 1,5 млрд. долара допълнителна помощ от САЩ за Украйна обяви вицепрезидентът Камала Харис по време на двудневна среща на високо равнище за мир в луксозния планински курорт Бюргенщок в Швейцария. Тя заяви, че помощта включва 500 млн. долара ново финансиране за енергийна помощ и пренасочване на други, обявени по-рано 324 млн. долара за спешно финансиране на енергетиката. На срещата е и служебния министър-председател Димитър Главчев. Русия не участва. 

Целта на форума е да се положат основите на пътя към мира, в който евентуално да се включи Москва, но руският диктатор Владимир Путин заклейми срещата на върха като цитирам "трик за отвличане на вниманието". 

От швейцарска страна заявиха, че са опитали да поканят руски представители по всякакви канали, но усилията им са били блокирани от Кремъл. Вчера Путин заяви, че Москва ще прекрати огъня и ще започне мирни преговори "незабавно", ако Киев изтегли войските си от източната и южната част на Украйна и се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО. 

От своя страна Зеленски сравни предложенията на Путин с политиката на нацисткия лидер Адолф Хитлер, който също издигна нови териториални претенции към съседните държави.

"Искаме да вдъхновим процес за справедлив и траен мир. Като международна общност можем да подготвим почвата за преки преговори между враждуващите страни. Ако искаме да вдъхновим мирен процес, Русия също трябва да се включи в някакъв момент. Това е ясно за всички", каза президентът на Швейцария Виола Амхерд.

"Вярвам, че ще станем свидетели на исторически стъпки тук на срещата на върха. Благодаря ви за подкрепата и нека възможно най-скоро бъде установен справедлив мир. Слава на Украйна", каза Зеленски.

Снимка: БГНЕС