10 000 военни мобилизирани във Франция

12.01.2015 | 19:58
10 000 военни мобилизирани във Франция

До вторник вечерта 10 000 военни бъдат разположени да осигуряват реда във Франция.

Министърът на отбраната Жан-Ив Льо Дриан съобщи за мобилизация срещу нови атентати в страната и за охрана на еврейските училища и храмове.

След поредното кризисно заседание на Министерския съвет Льо Дриан обяви за въвеждането на нечуваната досега мярка.

От вторник вечерта 10 000 военни ще пазят „чувствителните райони“ на територията на страната след джихадистките атентати в Париж, при което загинаха 17 души миналата седмица.

„За пръв път се прави мобилизация в такъв мащаб, в такива размери на наша територия“, подчерта министърът на отбраната, наричайки я „истинска вътрешна операция“.

Според Жан-Ив Льо Дриан президентът Оланд „е поискал целите въоръжени сили да участват в охраната на чувствителните зони на територията“, предвид „мащаба на заплахите“.

Застанал до началника на Генералния щаб на френската армия, ген. Пиер дьо Вилие, министърът на отбраната Жан-Ив Льо Дриан каза:

 

Кризисното заседание се проведе тази сутрин, както всяка сутрин. Днес президентът на републиката поиска армията да участва в обезпечаване на сигурността в невралгични точки от територията заради мащаба на заплахите срещу нашата страна.

Затова решихме заедно с началника на Генералния щаб да мобилизираме десет хиляди души, които ще охраняват чувствителните зони на цялата територия от утре вечер.

Мобилизацията започна тази сутрин и ще продължи, благодарение на силната реакция на нашите въоръжени сили и големия им професионализъм, което ще допринесе за сигурността на нашата страна.

За пръв път такава мобилизация се прави на територията на страната, защото заплахите остават и трябва да се защитим. Това е причината да мобилизираме въоръжените сили. Това е истинска вътрешна операция.

Има операции в чужбина, но това е вътрешна операция, която ще мобилизира 10 000 души, почти толкова, колкото използваме за операции в чужбина.

Мобилизацията на 10 000 военни е започнала в понеделник сутринта и „всички ще бъдат разположени до вторник вечерта“.

Запитан за естеството на тези „чувствителни точки“ министърът предпочете да не ги споменава.

Мисията на въоръжените сили на Франция е защита на територията, по суша, въздух и  море.

И трите видове войски ще участват в патрулите, съгласно антитерористичния план Вижипират /Vigipirate/, чието ниво бе повишено миналата седмица.

В понеделник 5000 полицаи и жандармеристи бяха вече мобилизирани за охрана на 717 еврейски училища и храмове във Франция.