Германия издига кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Правителството на Олаф Шолц все още не е направило официално публично изявление

15.06.2024 | 09:31 Редактор: Вяра Димова
Германия издига кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Правителството на Олаф Шолц планира да издигне кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия. Това решение ще бъде представено на работна среща на лидерите на ЕС на 17 юни, съобщиха правителствени източници на "Ройтерс".

Фон дер Лайен, първата жена министър на отбраната на Германия, ръководи Европейската комисия от 2019 г. насам. За да си осигури още един мандат, тя се нуждае от подкрепата на мнозинството от лидерите на ЕС и от обикновено мнозинство от депутатите в Европейския парламент.

Въпреки че се очаква правителството на канцлера Шолц да я подкрепи, то все още не е направило официално публично изявление, пише БГНЕС.

Лидерите на ЕС ще се съберат в Брюксел за първата си работна среща след европейските избори, на която ще обсъдят висши европейски назначения, включително на председателя на Европейския съвет и ръководителя на европейската дипломация. Тези обсъждания ще предшестват официалните потвърждения на заседанието на Европейския съвет на 28-29 юни. 

Снимка: БГНЕС