fallback

Реакции в Германия на атаката в Париж

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

12.01.2015 | 17:49 Автор: Георги Стоянов

Как германците реагираха на събитията в Париж?

Ханс Никълс: Имаше някои анти Pegida демонстрации или както ги наричат демонстрации в подкрепа на толерантността в събота в Дрезден. Протестиращите бяха едва 35.

Но голямото опасение тук е, че това, което се случи в Париж ще даде тласък на анти имиграционното движение Pegida.

Това е група, която казва, че има анти ислямска насоченост. Много от критиците й казват, че в нея участват и нео нацистки елементи, ако не и че цялото движение се върти около тях.

Още по темата

Това, което направи правителството на Меркел, беше, че Heiko Maas, който е министър на правосъдието, предложи по-строги антитерористични мерки.

Той иска да направи финансирането по-трудно и иска, което е ключово, да увеличи наказанието за германски граждани или пребиваващи в страната, които посещават тренировъчни лагери в Близкия изток и след това се връщат.

Така че това е официалният отговор. Меркел се върна в Берлин. Тя беше в Париж на шествието в солидарност със семействата на жертвите от атентата. 

Тя също така се срещна с украинския президент Порошенко, както и с Франсоа Оланд за да обсъди следващите стъпки по отношение на Украйна.

Разбира се, тук в Берлин днес външните министри на Русия, Украйна, Германия и Франция се срещат извън града, за да се опитат да осъществят някакъв прогрес.

И това, което Меркел каза, е, че ако те успеят да постигнат прогрес, тя може, може е ключовата дума, да присъства на срещата в Астана, Казахстан, която Порошенко организира.

Все още обаче изглежда, че има доста различия. Меркел разговаря с Путин в събота вечерта и го призова да се опита да окаже влияние на сепаратистите в източна Украйна. Гай? Франсин?

fallback
Още от Свят
fallback