fallback

Путин предложи мирен план, при който Русия незабавно спира огъня

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна

14.06.2024 | 15:39 Автор: Тодор Петров

Ако Киев изтегли войските си от четирите окупирани украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, и се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО, Путин ще разпореди спиране на огъня в Украйна и започване на мирни преговори, предаде Асошиейтед прес. 

"Ще направим това незабавно", подчерта Путин в реч пред руското Mинистерство на външните работи. "Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования", допълни президентът.

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна, а Киев е категоричен, че постигането на мир е възможно само при условие, че Русия изтегли войските си и че териториалната цялост на Украйна бъде напълно възстановена.  

Руският държавен глава днес подчерта, че предложението му има за цел "окончателно решаване" на украинския конфликт, а не просто неговото "замразяване".  

Другите искания за мир, които Путин изброи, включват установяването на неядрен статут на Украйна, налагането на ограничения на военните ѝ сили и защитаване на интересите на рускоговорящото население на страната. Тези точки трябва да станат част от "фундаментални международни споразумения" и всички западни санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени, каза още Путин, цитиран от БТА.

Според него настъплението на руските войски към украинската столица Киев през 2022 година е имало за цел да накара Украйна да се съгласи на мирно споразумение и че не е имало намерение за превземане на града, предаде Ройтерс. Киев и Западът казват, че Москва е възнамерявала да превземе Киев и да назначи проруска власт в украинската столица, но е била отблъсната с яростна украинска съпротива.

Снимка: БГНЕС  

fallback
Още от Свят
fallback