fallback

Желязна подкрепа от САЩ за Украйна, Байдън захапа Китай и Русия

Документът ще трябва да се спазва, независимо кой е следващият американски президент

14.06.2024 | 13:52 Автор: Тодор Петров

10-годишен план за американска подкрепа за Украйна подписаха американският президент Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на Г-7 в Италия. Споразумението е стъпка към модернизацията на украинската армия за членство в НАТО. 

В случай на въоръжено нападение или заплаха за такова срещу Украйна, висши представители на двете държави ще се срещнат в рамките на 24 часа, за да се консултират за отговора и да определят какви допълнителни отбранителни нужди са необходими, се казва още в споразумението. 

Важно условие е, че документът ще трябва да се спазва, независимо кой е следващият американски президент. Лаконично, американският президент обяви, че Китай вече няма да продава оръжия на Русия.

"Стъпките, които предприемаме, целят да осигурят победата на Украйна срещу незаконната руска агресия. Успяхме да убедим държавите от Г-7, че трябва да подкрепят този продължителен план за подкрепа. Китай вече няма да снабдява Русия с оръжия и с технологии за производството на оръжия", заяви Байдън.

"Това споразумение за сигурност, договорено със САЩ, ще продължи и след като спечелим войната! Споразумението заявява, че Америка ще подкрепя Украйна, докато не спечелим тази война. Това споразумение не само ни осигурява подкрепа за отбранителните ни сили, с оръжия, системи Patriot и самолети F16, но ще ни помогне и да възстановим нашата държава – с нови работни места за украинците", каза Зеленски.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback