Ким Чен Ун става безразсъдно смел, имайки Владимир Путин зад гърба си

Поведението на Северна Корея напоследък се е променило към по-агресивно

14.06.2024 | 09:44 Редактор: Тодор Петров
Ким Чен Ун става безразсъдно смел, имайки Владимир Путин зад гърба си

Някои анализатори смятат, че ескалацията на Корейския полуостров е знак, че след дълги усилия Ким Чен Ун най-сетне е успял да си осигури подкрепата на Русия. Сега Ким вярва, че руският президент Владимир Путин ще го подкрепи и военно, ако се наложи.

Това може да го накара да прекрачи т.нар. червени линии, които крепят примирието от края на Корейската война през 1953 година досега. Освен това анализаторите се опасяват, че дори незначителен сблъсък на сушата, в морето или във въздуха може да ескалира много бързо.

"Ясно се вижда, че поведението на Северна Корея напоследък се е променило към по-агресивно", казва Хюн Сон Су, експерт по въпросите на отношенията между Северна Корея и Русия в Корейския институт за национално обединение в Сеул. "Това се дължи на промененото отношение на Москва към Пхенян - Путин е решил да подкрепи партньорството със Северна Корея като част от глобалната си политическа стратегия", казва Хюн пред DW.

По данни на САЩ, като част от това споразумение Северна Корея е доставила на Русия милиони артилерийски снаряди и неизвестно количество ракети, които руснаците използват във войната срещу Украйна.

Смята се, че в замяна на това Русия е доставила на Северна Корея гориво и спешно необходими храни. Твърди се още, че руски учени са участвали в разработването на военния арсенал на Северна Корея, включително ракети, сателити и ядрени оръжия.

"Сега Ким е още по-опасен, защото е сигурен, че има голям и могъщ приятел в Русия. А това може да го подтикне и към военни действия срещу Юга", предупреждава Хюн.

През последните седмици САЩ, които са най-важният съюзник на Сеул, многократно показаха подкрепата си за Южна Корея. Американска подводница акостира в тяхно пристанище, а ядрен бомбардировач B-1,придружаван от южнокорейски изтребители, изпълни мисия в близост до границата. Освен това САЩ следят много внимателно всички движения на военни части в Севера Корея.

Снимка: БГНЕС