Солидарност с жертвите от атаките в Париж

Коментар на Каролин Конан за шествието в Париж

12.01.2015 | 16:28 Редактор: Георги Стоянов
Солидарност с жертвите от атаките в Париж

Франция започва новата седмица с безпрецедентно послание на непреклонност срещу тероризма, което отекна по цял свят. Милиони излязоха по улиците, за да засвидетелстват своята солидарност. Въпроси обаче остават за дългосрочните политически последици от убийствата в редакцията на Шарли Абдо.

56 световни лидери се присъединиха към най-голямата демонстрация във френската история, вчера, след 3-те дни на насилие, през които бяха убити 17 души. Френската столица все още е в състояние на висока степен на тревога. Снайперисти бяха разположени по покривите на сградите по маршрута на шествието.

Още по темата

Но сред милионите участници простите примери за емпатия с жертвите от Шарли Абдо, са това, което илюстрира случващото се. Моливи и плакати с познатия хаштаг Je Suis Charlie. Каролин Конан от Bloomberg беше на шествието и сега тя се присъединява към на с от Париж. Каролин, представям си каква демонстрация на глобална дипломатическа подкрепа за Оланд е това. Историята наистина попадна в международния фокус. Какво предстои за Франция, след като този първоначален траур премине?

Каролин Конан: Добро утро Манъс. Искам да кажа, че това шествие беше наистина исторически момент за Франция. Участваха 3,7 милиона души в цялата страна.

Милион и половина по улиците на Париж. Достъпът до някои от централните места, като Площадът на Републиката, беше много затруднен, така че маршът трябваше да бъде разделен на две.

Имахме семействата на жетвите от Шарли Абдо, на застреляната полицайка и на загиналите в супермаркета в първите редици, следвани от тези 56 световни лидери, както ти спомена.

Имахме някои много редки кадри например с Бенямин Нетаняху и Махмуд Абас, вървейки един до друг, до Ангела Меркел, президента Оланд, Матео Рензи и всички тези лидери.

Много французи дойдоха със семействата си, с децата си. Много от тях участваха в протест за първи път и носеха, както ти спомена, тези вече толкова популярни плакати ‘Ние сме Шарли’.

Но не само. Имаше и много плакати, на които пишеше ‘Ние сме полицай’, защото както знаете двама полицай също бяха убити по време на атаките.

На някои плакати пишеше ние сме мюсюлмани, ние сме евреи, ние сме всички заедно и не се страхуваме. Хора от всички тези религии, вървейки един до друг, прегръщайки се.

Имахме някои много емоционални моменти, например, когато хора прегръщаха полицаи и им благодаряха, че защитават гражданите на Франция.

Президентът Оланд каза, че в неделя Париж е бил столицата на света. И много, много хора тук казаха, че са горди, че са французи.

Каролин дай ни представа. Ти очевидно си следила тази история през последните няколко дни и си разговаряла за това със семейството и приятелите си. Дай ни представа за настроението, истинските настроения на приятелите ти и на французите като цяло в този момент.

Каролин Конан: Хората все още са ужасени, хората все още са в шок. Хората се чудят дали това усещане за национално единство ще продължи.

Защото в момента, въпреки че виждаме всички тези мюсюлмани, евреи и християни, тези хора от различни поколения, как вървят заедно, въпросът дали това ще продължи през следващите дни, остава.

Разбира се, разследването продължава. Полицията все още проверява автентичността на видео, което беше публикувано.

В това видео единият от атентаторите Amedy Coulibalyсе се обявява в подкрепа на ислямската държава.

Така че ще имам много дебати през следващите няколко дни за обмяната на разузнавателна информация, за ролята на социалните мрежи и дали това усещане за национално единство ще продължи.