fallback

Учени доказаха как се придвижват раковите клетки в организма

Анализират твърдостта на телесните тъкани

13.06.2024 | 09:30 Автор: Тодор Петров

Раковите клетки могат да анализират твърдостта на телесните тъкани за по-ефективно придвижване в тялото. Това установиха учени от университета Аалто, Финландия. Способността на раковите клетки да мигрират в организма може да доведе до рецидив на заболяването. 

Авторите на настоящото изследване са провели специален лабораторен експеримент. Използвайки високотехнологичен метод за култивиране, учените са създали 3D култури от клетки, които точно имитират тъканните структури на човешкото тяло. След това екипът e поставил туморни клетки в създадения модел, за да симулира миграцията им при рак на гърдата.

Резултатите показват, че раковите клетки се движат с различна скорост и изпитват различно натоварване. За миграцията си те използват извънклетъчния матрикс - специална влакнеста структура, състояща се основно от хиалуронова киселина и структурни протеини (колаген, фибронектин, еластин и други). 

Според учените раковите клетки са се оказали способни самостоятелно да анализират свойствата на тъканите (клетъчните култури), в които са се движили. Те са били в състояние да вземат предвид показателите за твърдост, за да намерят оптимални пътища за миграция. 

Изследователите са установили също, че когато една ракова клетка намери безопасен път, останалите могат да се "втурнат" след нея, пише БТА. 

Учените са открили още, че биомеханичната природа на човешката тъкан влияе не само върху разпространението на рака, но и върху неговата терапевтична устойчивост. 

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Свят
fallback