Германия блокира преговорите за нови санкции срещу Русия

Държавата е обезпокоена от някои мерки

13.06.2024 | 09:09 Редактор: Деси Николова
Германия блокира преговорите за нови санкции срещу Русия

Германия спря напредъка в преговорите за новия пакет санкции на ЕС срещу Русия, съобщава германската агенция DPA, като се позовава на дипломатически източници.

"Федералното правителство (на Германия) блокира напредъка в преговорите за следващия пакет от санкции на ЕС срещу Русия. Колебанието и исканията на Германия за промени са решаващата причина плановете за санкции да не могат да бъдат завършени досега", се казва в изявление на агенцията, позовавайки се на дипломати в Брюксел.

Според DPA новите санкции ще бъдат насочени към борба със "заобикалянето“ на съществуващите ограничения. Освен това се планира за първи път да се въведат строги мерки срещу руския бизнес с втечнен природен газ (LNG). Европейската комисия иска да забрани превоза на руски LNG по море от някои пристанища, включително от белгийското Зеебрюге до трети страни, информира "Фокус".

Германия е обезпокоена от мерки, които трябва да затруднят заобикалянето на санкциите: Германия настоява да се ограничи до определени стоки или напълно да се заличи от плановете точката относно отговорността на клонове на предприятия в случай на нарушение на ограниченията. Според агенцията причината за това вероятно е страхът, че германските компании могат да бъдат подведени под отговорност в този случай.

Снимка:bgnes