"Хамас": САЩ да окажат натиск върху Израел, за да се сложи край на войната в Газа

Преговорите продължават

13.06.2024 | 08:40 Редактор: Толя Стоянова

Групировката "Хамас" отправи призив към САЩ да окажат натиск върху Израел за прекратяване на войната в Ивицата Газа. По-рано американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че войната може да продължи, след като от "Хамас" са поискали множество промени към предложеното от САЩ споразумение.

Блинкън посочи, че с някои от промените на "Хамас" е възможно "да се работи", а с други - не. Говорителят на "Хамас" Джихад Таха каза пред ливанска медия, че промените, поискани от групировката, включват гаранции за постоянно прекратяване на огъня и пълно изтегляне на израелските сили от Газа. Преговорите продължават.

Йеменските бунтовници хути поеха отговорността за нападение с малък плавателен съд и ракети срещу гръцки товарен кораб, получил пробойна и бедстващ в Червено море край пристанище Ходейда в Йемен. Според хутите плавателният съд "Тютър" се използва за превоз на въглища. Той е с тежки повреди и може да потъне, предаде БНР.

През ноември бунтовниците започнаха да извършват нападения срещу международното корабоплаване в региона на Червено море в знак на солидарност с палестинците.

Снимка: БГНЕС