Великобритания с нова помощ за Украйна, Сунак изпраща 242 млн. паунда

Зеленски ще се присъедини към лидерите на Г-7

13.06.2024 | 08:23 Редактор: Толя Стоянова
Великобритания с нова помощ за Украйна, Сунак изпраща 242 млн. паунда

Очаква се по време на срещата на върха на Г-7 в Италия британският министър-председател Риши Сунак да обяви до 242 млн. паунда нова помощ за Украйна. Тя ще заеме водещо място в дневния ред на срещата в Пулия, където президентът Володимир Зеленски ще се присъедини към лидерите на Г-7, които се опитват да сключат споразумение за използване на замразените руски активи в помощ на разкъсваната от война страна.

По време на срещата на върха Сунак ще обяви до 242 млн. паунда двустранна помощ за Украйна, за да подкрепи непосредствените хуманитарни, енергийни и стабилизационни нужди и да положи основите за по-дългосрочно възстановяване, се казва в изявление на кабинета на министър-председателя.

"Това финансиране демонстрира продължаващата международна солидарност на Обединеното кралство с Украйна и нашата гъвкавост в отговор на непосредствените нужди, породени от руската агресия", гласи съобщението, като отбеляза неотдавнашните руски удари по енергийната инфраструктура.

В изявлението се допълва, че Сунак ще работи с другите лидери на Г-7, за да намери начин да използва замразените руски средства в помощ на Украйна, предаде БГНЕС.

"Трябва да бъдем решителни и креативни в усилията си да подкрепим Украйна и да сложим край на незаконната война на Путин в този критичен момент", заяви Сунак.

Снимка: БГНЕС