Погромът на "Зелените" в Европа: Ще имат едва 53 места в Европарламента

Оказаха се най-големите губещи на тазгодишните избори

12.06.2024 | 13:42 Редактор: Вяра Димова

Какво е бъдещето на Зелената сделка? Това е големият въпрос след изборите за Европейски парламент след слабите резултатите на "зелените" партии в Германия и Франция. Само 5 години бяха достатъчни "зелените" партии в Европа да извървят своя път от възход до падение. 

"Зелените" постигнаха най-добрите си резултати на последните избори за Европейски парламент преди пет години, които бяха съпътствани от масови митинги срещу изменението на климата. Малко по-късно председателят на комисията Урсула фон дер Лайен обяви и рекорден бюджет на ЕС.

"Европейската зелена сделка е за планетата, но също така и за хората. Днес обявявам създаването на Европейския инвестиционен фонд за Зелената сделка, който ще отпусне 1 трилион евро през следващата декада", каза през 2020 г. Фон дер Лайен.

Екопартиите се оказаха най-големите губещи на тазгодишните избори, като прогнозите показват, че ще останат само с 53 места в парламента.

Германската "зелена" партия, която е част от управляваща коалиция на канцлера Олаф Шолц, отбеляза спад на подкрепата до едва 12% в сравнение с 20,5% през 2019 г. Основната "зелена" партия във Франция спечели едва 5% от гласовете.

Екологичните въпроси бяха избутани от дневния ред, нараства и разочарованието сред избирателите от цената на мерките за зелен преход, като налагането на пазара на електрически автомобили и електроенергия от възобновяеми източници. Това поставя на изпитание и несигурно бъдеще икономиките на държавите в ЕС.

"Младите хора промениха фокуса си на внимание и основното притеснение вече не е свързано с бъдещето на планетата, а с идентичността на държавата", коментира политическият анализатор Доминик Моиси.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС