Je suis Charlie и от червения килим

12.01.2015 | 13:46 Редактор: Красимир Кирев
Je suis Charlie и от червения килим

Лозунгите в подкрепа на Шарли Ебдо, на Франция, на демокрацията и призивите за обединение блестяха на червения килим, още преди началото на церемонията на наградите Златен Глобус в Бевърли хилс. И макар тя да беше малко по-мрачна от обичайното, светът на киното изглежда по-обединен от всякога, в защита на свободата на художественото, артистичното изразяване…

Джордж Клуни получи награда за цялостен принос към киното. Благодарствената му реч завърши така:

Днес беше необикновен ден. Милиони хора излязоха на демонстрация не само в Париж, но и в целия свят. Това бяха християни, евреи, мюсюлмани… Те бяха лидери на държави от всеки континент. Бяха заедно, за да подкрепят идеята, че ние няма да се подадем на страха. Няма да го направим! Аз съм Шарли! Благодаря ви…

 

Филмът "Юношество" стана големият победител на наградите Златен Глобус в Бевърли хилс. Той беше отличен в категорията драма. Той е уникален по рода си и е сниман от едни и същи актьори в продължение на 12 години. Режисьорът му Ричард Линклейтър заслужи отличието за най-добра режисура, а Патриша Аркет за най-добра поддържаща роля.

За най-добра комедия пък беше определена лентата „Гранд хотел Будапеща“, на американския режисьор Уес Андерсън. Той изпревари соченият за фаворит комедийната драма  Birdman, която посрещна вечерта със цели 7 номинации.


Руската продукция „Левиатан“ обра овациите в категорията чуждоезичен филм. Филмът е режисиран от Андрей Звягинцев и разказва историята за мъж, принуден да се бори с корумпиран кмет, след като е предупреден, че домът му ще бъде разрушен.

Сред останалите отличени беше Ейми Адамс за най-добра актриса в комедия, за ролята й на Маргарет Кийн с „Големи очи“. Джулиан Мур пък беше отличена за играта си във драмата „Все още Алис“. За най-добра мъжка роля в тази категория беше награден Еди Редмейн от „Теория за всичко“.