Трима души са пострадали при пожара в Пафос, огънят не е овладян

48 жители са евакуирани

12.06.2024 | 10:13 Редактор: Вяра Димова

Цяла нощ пожарникарите се бориха с пламъците, за да се справят с големия пожар, избухнал вчера следобед в Пафос. Пострадали са трима души. Освен падналия в басейн 82-годишен мъж, в болница са откарани още двама души с по-леки наранявания, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Министърът на правосъдието, който присъства снощи в Координационния център, създаден в Агиос Димитрианос, заяви, че са дадени писмени показания от конкретно лице, което е видяло пожарът да тръгва от нелегален развъдник за кучета.

Представителят на пресата на Министерството на горите на Кипър Йоргос Константину уточни, че "екипите вече са инструктирани да бъдат в оперативна готовност".

48 жители, които бяха евакуирани, прекараха нощта в хотели в Пафос. Бяха положени и огромни усилия за отстраняване на животни, за които се твърди, че са били ранени от огнения пламък. Районите, в които бушуват двата активни фронта в Пафос, са много труднодостъпни, според говорителя на полицията могат да бъдат достигнати само по въздух. 

В гасенето участват полицейски хеликоптер, самолет на горското стопанство, два Air Tractor от Австралия, двата Canadair от Гърция и два Air Tractors от Йордания. Положително е, че сутринта в района няма силен вятър и това помага на пожарникарите.