Франция търси пропуски в сигурността

Страната мобилизира 10 хил. полицаи за охрана на гари и еврейски училища

12.01.2015 | 13:40 Редактор: Красимир Кирев
Франция търси пропуски в сигурността

Половината от полицаите ще се грижат за охраната на 717 еврейски училища. Останалите ще следят за реда по ключови авто- и жп гари, както и летища. Това обяви вътрешният министър на страната Бернар Казньов, след като президентът Франсоа Оланд свика извънредна кризисна среща, посветена на сигурността. Тя идва след като цяла нощ 4 млн. души в цяла Франция показаха обединението си срещу тероризма.

Оланд, министрите от кабинета и ръководителите на службите търсят отговори на няколко неудобни въпроса. Сред тях са: Как ислямисти, познати и наблюдавани от службите успяха да осъществят атентата срещу Шарли Ебдо, и как във Франция се внасят незаконни оръжия. Премиерът Манюел Валс вече намекна за пропуски в работата на службите за сигурност.

Иначе мащабната демонстрация срещу тероризма в Париж, в която се включиха 1,5 млн. души,  продължи до малките часове на днешния ден.  Солидарност към тях изразиха хиляди граждани на Лондон. През нощта цветовете на френския трибагреник изгряха на Tower Bridge и Trafalgar Square.

"Важно е да помним, че хората, извършили атаката са малцинство. Те не представляват френските мюсюлмани или британските мюсюлмани. Те не представляват 99,9% от мюсюлманите по света. Това е важно да се знае!", казва Даниел, един от демонстрантите.

В маршът срещу тероризма се включиха и 20 хил. белгийци. Те носеха огромен транспарант с надпис „Заедно срещу омразата". Подкрепа за Шарли Ебдо показаха дори на Копа Кабана в Бразилия. Около 400 души се събраха, за да защитят свободата на изразяването.

Междувременно  генералният секретар на ООН Бан Ки-мун алармира за това, че евентуална репресия срещу мюсюлманите, в отговор на атентата в Париж е недопустима. Категоричната му позиция звучи така: „Неоснователните предразсъдъци по техен адрес са точно това, което терористите искат”.