Насилието срещу деца в конфликти е достигнало екстремни нива през 2023 г.

Отчита се 21-процентно увеличение на тежките нарушения

12.06.2024 | 07:45 Редактор: Беатрис Младжова
Насилието срещу деца в конфликти е достигнало екстремни нива през 2023 г.

През 2023 г. насилието срещу деца в ескалиращи конфликти е достигнало "екстремни нива" с голям брой убийства и наранявания както в Израел и палестинските територии, така и в Судан, Мианмар и Украйна. Това се казва в годишния доклад на ООН за децата във въоръжени конфликти, предаде Асошиейтед прес.

Докладът отчита "шокиращо 21-процентно увеличение на тежките нарушения" срещу деца под 18-годишна възраст в редица конфликти, като се посочват също Конго, Буркина Фасо, Сомалия и Сирия.

За първи път докладът на ООН включва израелските сили в черния си списък на страните, които нарушават правата на децата, заради убийства и осакатявания на деца и нападения срещу училища и болници. За пръв път в него са включени и бойци на палестинските групировки "Хамас" и "Ислямски джихад" за убийства, раняване и отвличане на деца.

За втора година ООН включва руските въоръжени сили и свързаните с тях въоръжени групи в черния си списък заради убийствата и осакатяването на деца и нападенията срещу училища и болници в Украйна.

В доклада на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш се казва, че ООН е проверила 30 705 нарушения срещу деца през 2023 г. и 2285, извършени по-рано, които засягат над 15 800 момчета и над 6250 момичета. Някои от тях са били подложени на множество нарушения, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС