Намериха останките от изчезналия самолет с вицепрезидента на Малави, няма оцелели

Саулос Чилима е излетял с още 9 души за Мцузу

11.06.2024 | 14:20 Редактор: Вяра Димова
Намериха останките от изчезналия самолет с вицепрезидента на Малави, няма оцелели

Намериха останките от изчезналия самолет, в който е бил вицепрезидентът на Малави - Саулос Чилима, предаде АФП. Военният самолет изчезна от радарите на 10 юни, след като не успя да се приземи поради лоша видимост. На снимките се виждат отломки с регистрационния номер на самолета - двумоторен Dornier 228-202K.

Президентът Лазарус Чаквера съобщи, че няма оцелели след катастрофата.

Избран за първи път за вицепрезидент през 2014 г., 51-годишният Сауло Чилима, харизматична политическа фигура с твърд изказ, е много популярен в Малави, особено сред младите хора.

Чилима се е качил на самолета заедно с още 9 души за Мцузу, на 370 км североизточно, за да присъства на погребението на бивш член на правителството. На борда е била и бившата първа дама на Малави, Шанил Дзимбири (Мулузи), пише БГНЕС.

Чилима беше временно отстранен от длъжност през 2022 г., по време на втория си мандат, след като беше арестуван и подведен под отговорност за корупция във връзка със скандал, в който беше замесен англо-малавийски бизнесмен. Обвиненията срещу него бяха свалени от съда през май, което му позволи да възобнови служебните си задължения. 

Снимка: архив, БГНЕС