Радев: Няма пълен консенсус за декларация за изхода от войната в Украйна

Имаме различни виждания, подчерта президентът

11.06.2024 | 12:30 Редактор: Елеонора Танева

Обща декларация на Б9 няма да има и няма да видите моето име под нея. Това заяви президентът Румен Радев пред медии на срещата на върха в латвийската столица Рига.

Тя е в рамките на регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността. Във формата участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. 

"Тази среща на върха е по-различна от всички предишни. Няма да има обща декларация, вместо това ще има заявление на двамата съпредседатели Полша и Румъния, и домакина Латвия, защото няма постигнат пълен консенсус по отношение на текста на такава декларация, най-вече по различните виждания как да бъде постигнат изход от тази война. Има два пътя - единият е с мирни преговори, другият е с допълнителни липсващи материални, финансови и човешки ресурси от НАТО", заяви Радев.

Той посочи също така, че България ще продължи да развива собствения си отбранителен капацитет и да допринася за укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО. Тази година страната ни достига и заложените 2% от своя брутен вътрешен продукт разходи за отбрана.

"Най-накрая парламентът прие изготвената отдавна амбициозна програма за модернизация на Въоръжените сили и очаквам българската отбранителна индустрия да намери по-широко място в тази програма за модернизация", посочи държавният глава.

Президентът призова също така в процеса на модернизация на Въоръжените сили да се внедряват много повече системи, които да допринасят за включването на силите и средствата в единно информационно пространство и за повишаване на оперативната съвместимост с нашите съюзници.

"Само с общи усилия може да противостоим на всякакви предизвикателства и да гарантираме нашата обща сигурност", добави Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)