САЩ и Полша борят руската дезинформация с многонационална група

Ще се включат и НАТО и Европейската служба за външна дейност

11.06.2024 | 09:21 Редактор: Беатрис Младжова
САЩ и Полша борят руската дезинформация с многонационална група

Инициатива за борба с руската дезинформация относно войната обедини Полша и Съединените щати, които създадоха инициатива с многонационална група, която се помещава във Варшава, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Джеймс Рубин, специален пратеник и координатор на звеното в Държавния департамент, което следи за чуждестранна дезинформация, беше във Варшава, за да направи съобщението.

Групата "ще обедини съмишленици от партньорски правителства за координиране на посланията, насърчаване на точното отразяване на мащабната инвазия на Русия, засилване на украинските гласове и разобличаване на манипулирането на информацията от страна на Кремъл", се казва в изявление на Държавния департамент.

"Страните, които се съгласиха да участват, са Украйна, Канада, Финландия, Франция, Германия, Италия, Латвия, Литва, Полша и Словения", заяви Рубин пред медиите.

В тази работа ще се включат и НАТО и Европейската служба за външна дейност, дипломатическата служба на Европейския съюз. Джеймс Рубин изтъкна, че Западът е "закъснял в играта", за разлика от Русия, която "от десетилетия смята дезинформацията и информационното поле за съществена област на своята външна политика".

Официалната информационна агенция (ПАП) в Полша, член на НАТО и непоколебим поддръжник на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., беше обект на това, което правителството определи като "руска кибератака" миналия месец. В каналите на агенцията се появи фалшива информация, в която се твърдеше, че поляците ще бъдат мобилизирани да се бият в Украйна, съобщи БГНЕС.

Снимка: Pexels


1
1 rate up comment rate down comment 0
Смях
преди 3 седмици
САЩ и Полша създали многонационална група да се борят с руската дезинформация? Това не означава ли, че Путин е толкова могъщ и финансово обезпечен, че цяла Европа и САЩ не могат да преборят с руското влияние? Вие сериозно ли мислите, че това уврежда имиджа на Русия? По- голяма реклама на Путин едва ли може да се направи, и то с американски пари.... Сигнализирай за неуместен коментар