ООН прие резолюция за мир в Газа, само Русия се въздържа

"Хамас" и Палестинската автономна власт приветстваха решението

11.06.2024 | 07:31 Редактор: Тодор Петров
ООН прие резолюция за мир в Газа, само Русия се въздържа

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, подкрепяща предложение за примирие в Ивицата Газа." Хамас", Ислямски джихад" и съперничещата им Палестинска автономна власт на президента Махмуд Абас приветстваха резолюцията.

"Хамас" приветства съдържащото се в резолюцията на Съвета за сигурност, която утвърждава окончателното прекратяване на огъня в Газа, пълното изтегляне, размяната на пленници, възстановяването на Газа, връщането на разселените лица в районите, в които живеят, отхвърлянето на всякаква демографска промяна или намаляване на площта на Ивицата Газа и доставката на необходимата помощ за нашия народ в ивицата", се казва в изявление на групировката.

14 от 15-те страни в Съвета за сигурност приеха изготвена от САЩ резолюция в подкрепа на предложението. Русия се въздържа.

Отделно "Ислямски джихад" заяви рано днес, че гледа положително на резолюцията, особено по отношение на проправянето на път към постигане на цялостно прекратяване на агресията и пълно изтегляне на израелските сили от Ивицата Газа.

В окупирания от Израел Западен бряг палестинското президентство приветства резолюцията, като заяви, че подкрепя "всяка резолюция, която призовава за незабавно спиране на огъня в Газа и запазва целостта на палестинската земя", съобщи БТА.

Снимка: БГНЕС