fallback

Пренареждане на картите във Франция, крайнодесните се прицелиха във властта

Марин льо Пен прикани нацията да я подкрепи

10.06.2024 | 20:48 Автор: Искра Ангелова

Френският президент Еманюел Макрон разпусна парламента и страната отново влиза в кампания за предсрочни избори. Всичко това се случи след гръмката победа на крайната десница и поражението на досегашното президентско мнозинство.

До първия тур остават 20 дни, като Жордан Бардела, водачът на победилата листа на крайнодясната партия "Национален сбор", е официален кандидат за премиер.

Лидерите на партията вече провеждат консултации с другата формация от спектъра - "Реконкиста", докато крайнолявата партия "Непокорна Франция" се опитва да създаде "народно обединение" срещу националистите.

Загубилата президентска партия "Ренесанс" ще заседава утре, с протегната ръка към социалисти, зелени или десни "републиканци", но за пренареждането на силите остават много неизвестни.

Снощи "Национален сбор" спечели евровота с над 31% гласове, оставяйки далеч назад с около 15% президентската партия, следвана от социалистите с 13%. Крайната левица е на четвърта позиция, свои депутати ще имат и десните Републиканци и Зелените, които губят места  спрямо досегашния парламент.

"Връщам ви правото да изберете бъдещето си", заяви снощи президентът Макрон, обявявайки разпускането на парламента.

"Това решение е тежко, но то е преди всичко акт на доверие във вас. И в способността на френския народ да направи най-справедливия избор - за себе си и за бъдещите поколения", допълни той, цитиран от БНР.

Веднага след победата дългогодишният лидер на националистите Марин льо Пен прикани нацията да я подкрепи. Решението на Макрон подейства като шок на голяма част от политическата класа, но според проучвания повече от половината французи го одобряват.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback