Крайнодесните се провалиха в Швеция, Финландия и Дания

Зелените и левите постигнаха успехи на евроизборите

10.06.2024 | 19:52 Редактор: Тодор Петров
Крайнодесните се провалиха в Швеция, Финландия и Дания

В Швеция и Финландия на евровота избирателите гласуваха по-голямо доверие на лявоориентираните и на зелените партии, а при десните има видим спад. Това е противно на общата тенденция в Европейския съюз.

Във Финландия левите подобриха с над 10 процента резултата си от предишните европейски избори и със 17,3 на сто от гласовете вече са втора политическа сила след консерваторите. Това им гарантира три мандата в европарламента.

Първото място си осигури Консервативната партия на премиера Петери Орпо - с 25 на сто от гласовете на финландските избиратели. В същото време десните популисти взеха едва 7,6 на сто и се класираха шести - след Зелените. Третото място остана за социалдемократите - с 14,9 процента от гласовете.

В Швеция социалдемократите обаче остават водеща политическа сила на евроизборите – с 23,1 процента. Сериозен ръст постигат Зелените - с 2 процентни пункта в сравнение с предишните евроизбори и с 13,8 процента от гласовете активистите от родината на Грета Тунберг заемат третото място. Преди тях се нареждат консервативните "Умерени" - със 17,6 процента от гласовете.  

Крайнодесните популисти "Шведски демократи" губят над 2 процента подкрепа в сравнение с евровота от преди 5 години и с малко над 13 на сто от гласовете са четвърта политическа сила в скандинавската държава. Швеция има 21 свои представители в Европейския парламент.  

В Дания – според неокончателните резултати – Социалистическата народна партия е водеща с 18,4 процента от гласовете - с 5,2 на сто повече, отколкото през 2019-а. Управляващите социалдемократи са получили само 15,4 процента, посочва АРД, цитирана от DW.

В Словакия пък очакваното по-добро класиране на лявопопулистката партия на премиера Роберт Фицо така и не се състоя – изненадващо най-добри позиции зае либералната партия „Прогресивна Словакия“. Тя взе 27,8 процента от гласовете, т.е. за втори път печели евроизборите в страната и ще има шест мандата. Партията на Фицо СМЕР получи 24,8 на сто. На трето място се класира дясноекстремистката „Република“.

Снимка: БГНЕС