Украйна удари руски кораб в Черно море и ултрамодерен вражески боен самолет

Осуетени са доставки на боеприпаси към окупирания Мариупол

10.06.2024 | 16:20 Редактор: Елеонора Танева
Украйна удари руски кораб в Черно море и ултрамодерен вражески боен самолет

Украинските военни са извършили "координиран удар" срещу руски десантен кораб, който наскоро се е придвижил към Азовско море от Черно море, информира Sky news.

Плавателният съд стана петият от седемте десантни кораба от клас Ropucha, които са потопени или извадени от строя след украински атаки.

"Този ​​успешен удар показва на руснаците, че не могат да действат свободно нито в Черно море, нито на изток", добави украински военен източникът, пожелал анонимност.

Руската армия използва такива кораби за превоз на боеприпаси и доставки до окупирания град Мариупол за по-нататъшен транзит до фронтовата линия.

"Като осуетява руските доставки на боеприпаси и ключови военни доставки, този удар пряко ще помогне на украинските войски в продължаващата им битка", каза още източникът.

От Военното разузнаване на Украйна съобщават, че са ударили ултрамодерен руски боен самолет, разположен във въздушна база на близо 400 мили от фронтовата линия.

Не е ясно какви оръжия са използвани, но предвид разстоянието на летището от Украйна, се предполага, че то вероятно е било ударено от дронове.

Ако бъде потвърдено, това ще отбележи първия известен успешен удар на Украйна с боен самолет Су-57, анализира АП.

Това е двумоторен стелт изтребител, описван като най-модерния военен самолет на Москва.

Снимка, архив: БГНЕС