Макрон видя опасност за Европа в лицето на националистите, Фон дер Лайен поиска стабилност

В Германия социалдемократите на канцлера Олаф Шолц записаха най-лошия си резултат на европейски избори

10.06.2024 | 13:36 Редактор:

Европейската народна партия остава водеща политическа сила в Европейския парламент след изборите. Заедно със социалистите, либералите и зелените те отново ще имат доминация при взимането на решения. 

Изборът на Урсула фон дер Лайен за втори мандат остава най-възможен. Вотът на европейските граждани потвърди тенденцията за възход на крайната десница в отделните страни - във Франция победата на на Марин льо Пен предизвика политическа криза – президентът Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори.

Той претърпя унизително поражение от популистката "Национален сбор" на Льо Пен, която постигна двойно повече гласове на изборите за Европейски парламент. Президентът направи светкавично изявление към нацията, в което обяви, че свиква предсрочни парламентарни избори. 

"Подемът на националистите и популистите е опасност за нашата нация, но също и за Европа. Ето защо в края на този ден не мога да се преструвам, че нищо не се е случило. Реших да ви върна избора на нашето парламентарно бъдеще чрез гласуване", съобщи Макрон.

В Германия социалдемократите на канцлера Олаф Шолц записаха най-лошия си резултат на европейски избори в историята, отново благодарение на възхода на националистическа партия "Алтернатива за Германия". 

Националистическите формации победиха в Белгия, Италия и Австрия, но въпреки това центристките, либералните и зелените партии успяват да запазят доминацията си в Европарламента. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, чийто втори мандат е много вероятен, възторжено поздрави партиите, които влизат в редиците на ЕНП за техния успех, но предупреди: "Тези избори ни изпратиха две важни съобщения. Първо, имаме центристко мнозинство, а това е решаващо за стабилността на съюза. Центърът устоя! Но също така е истина, че крайностите събират все повече подкрепа. Имаме огромната отговорност да изградим бастион на проевропейското и стабилно мнозинство. 

Европейската народна партия, заедно със социалисти, демократи, центристи и зелени могат да получат около 462 от 720-те места в Европарламента. Изминалите европейски избори отбелязаха 51 процента избирателна активност – по-висока от тази през 2019 година.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
Менте медия
преди 3 месеца
За нищо не стават вашите новини... Това че хората не искат голяма европейска война, означава че са популисти и крайно десни? Именно заради такива пристрастни статии масово не ви вярват за нищо! Сигнализирай за неуместен коментар