Петролът поскъпва, търсенето на горива нараства

Еврото е подложено на натиск

10.06.2024 | 09:47 Редактор: Толя Стоянова
Петролът поскъпва, търсенето на горива нараства

Нараства търсенето на горива през лятото. Цените на петрола тръгнаха нагоре, въпреки че са повлияни от поскъпването на долара, след като очакванията за намаляване на лихвените проценти се уталожиха в резултат на силните данни за заетостта в САЩ, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 28 цента или 0,4%, до 79,90 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 0,3% или 26 цента, до 75,79 долара за барел.

Публикувани в петък данни показаха, че през миналия месец в САЩ са създадени повече работни места от очакваното, което накара инвеститорите да намалят очакванията си за намаляване на лихвените проценти, а това помогна за поскъпването на долара. По-силната зелена валута прави деноминираните в долари стоки като "черното злато" по-скъпи за притежателите на други валути.

Еврото също е подложено на натиск, отразявайки несигурността в еврозоната, след като в неделя вечер френският президент Еманюел Макрон разпусна правителството и свика извънредни парламентарни избори. В извънредно изявление по телевизията държавният глава посочи, че резултатът от евроизборите не е добър за партиите, които защитават Стария континент. По думите му възходът на националистите и демагозите представлява опасност за френската нация.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС