Евроизборите: Фурор за крайната десница, зелените и либералите претърпяха крах

Фон дер Лайен вероятно ще бъде подкрепена за още 5 години начело на ЕК

10.06.2024 | 09:36 Редактор: Тодор Петров
Евроизборите: Фурор за крайната десница, зелените и либералите претърпяха крах

Изборите за Европейски парламент отминаха и очертаха ясно няколко неща. Десницата набра сила, докато зелените и либералите прекараха тежка нощ. Френският президент Еманюел Макрон понесе такава загуба, че веднага разпусна националния парламент и свика нови избори.

Politico посочи кой печели и кой губи от Европейските избори 2024:

Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия излезе от вота в неделя с възможна коалиция от социалисти, либерали и нейната собствена дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП). Заедно тези три групи, които я подкрепиха по време на настоящия ѝ мандат, се очаква да имат около 407 гласа в камарата.

Въпреки че тя се нуждае само от 361 гласа в парламента, за да си осигури втори мандат, възможността някои от депутатите да откажат да гласуват за нея прави победата ѝ несигурна. Тя също така ще се нуждае от подкрепата на националните лидери на Европейския съюз в Европейския съвет.

Все пак ЕНП е в добра позиция да я прокара. Манфред Вебер, лидерът на ЕНП, призова германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Макрон да подкрепят Фон дер Лайен още пет години. ЕНП спечели в Германия, Испания, Полша, България, Словения, Люксембург, Кипър, Латвия, Естония, Финландия, Хърватия и Гърция. Те също взеха шест места в Нидерландия, надминавайки очакванията.

Джорджа Мелони

Италианският лидер спечели изборите в Италия, изпреварвайки с доста своите съперници. Това я прави, заедно с Доналд Туск от Полша, един от малкото лидери на голяма страна от ЕС, които се прибират у дома с победа. Изглежда, че тя е подобрила своя дял от гласовете в сравнение с изборите през 2022 г.

Крайната десница

Победата на десния Национален сбор на Марин льо Пен беше голямата история на нощта, след като силното му представяне накара Макрон да разпусне парламента и да свика нови избори. Крайнодесните партии също са първи в Австрия, изравняват се на първо място в Нидерландия и са втори в Германия и Румъния. "Реконкиста“ на Ерик Земмур също влезе в парламента на Франция.

Социалисти

Въпреки че не бяха особено силни, лявоцентристките партии в Европа удържаха линията, заемайки второ място в големи страни като Испания и Италия, и на трето място във Франция, където Рафаел Глюксман изглежда възкреси лявоцентристите. В Германия социалистите на Шолц се наредиха на трето място след крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Петер Маджар

Съюзник, превърнал се в съперник на унгарския премиер Виктор Орбан, Маджар се очертава като безспорното лице на унгарската опозиция, спечелвайки около 30 процента от гласовете, след като хвърли шапката си на ринга по-рано тази година.

Роберта Мецола

Малтийският председател на Европейския парламент получи допълнително място в партията си, след като събра над 87 000 първи предпочитания. Малтийските медии съобщиха, че тя е станала най-гласуваният кандидат за евродепутат в страната, откакто страната се присъедини към ЕС.

Еманюел Макрон

На френския президент беше нанесен удар, след като партията му остана на далечно второ място, едва изпреварвайки социалистите, за които се смяташе, че е пратил в политическото гробище.

Олаф Шолц

Социалдемократите на германския канцлер бяха смазани от дясноцентристките Християндемократи и Алтернатива за Германия. С едва 14 процента от гласовете ГСДП получи най-лошия си резултат на национални избори от повече от век. Шолц е изправен пред призиви от дясноцентристите да последва Макрон и да свика предсрочни избори.

Зелените

След силно представяне през 2019 г., зелените претърпяха удар в Германия, като паднаха от 21 места до може би само 12, едва се задържаха във Франция и получиха нула в Португалия. Като цяло те загубиха около 20 места. Нидерландският евродепутат Бас Айкхаут заяви, че зелените ще се стремят да играят конструктивна роля в коалиционните преговори – тоест, ако Фон дер Лайен се интересува от разговор с тях, пише "Фокус".

Виктор Орбан

Лидерът на унгарските националисти се справи по-зле от очакваното, след като се сблъска с жестоко предизвикателство от страна на Маджар. Въпреки че неговата партия Фидес взе 43,8 процента от гласовете, това беше най-лошият ѝ резултат в избори за Европейски парламент. Все пак Брюксел ще следи дали той ще изпрати евродепутатите си в националистическата група на Европейските консерватори и реформисти, давайки нов тласък на Мелони.

Снимка: БГНЕС