Ключови евроизбори: Накъде ще поеме Европа след вота на 370 млн. души?

Вотът ще определи политиката на Стария континент

09.06.2024 | 19:05 Редактор: Вяра Димова

Европейският парламент е единствената европейска институция, която пряко се избира от гражданите. Вотът започна първо в Нидерландия в четвъртък, но истинският изборен маратон е днес, когато гласуват повечето държави в общността, включително и България.

Близо 370 милиона избиратели са призовани да упражнят правото си на глас. Един от ключовите въпроси за европейските представители е ниската избирателна активност - на миналите евроизбори едва половината от гласоподавателите избраха да отидат до урните. Другият основен въпрос е ще продължи ли разделението по важни въпроси като подкрепата за Украйна и очертаващия се възход на национализма.

Сегашният вот ще определи политиката на Стария континент през следващите 5 години.

"Следващите 5 години са много важни и пълни с предизвикателства за ЕС. Ние имаме възможността да вземем решението за посоката на нашата собствена държава, от което ще зависи накъде ще поеме и Европа", каза председателят на ЕП Роберта Мецола.

Ключов въпрос е ще запази ли водещата си позиция ЕНП.

"Това е велик момент за европейската демокрация и заради това ние вече празнуваме. Като кандидати естествено, че сме в очакване на решението на гласоподавателите. Очевидно е, че Европа има нужда от проевропейска посока. Ние трябва да работим заедно, длъжни сме да намерим общи решения", коментира лидерът на ЕНП Манфред Вебер.

Втората по големина група в ЕП в момента е тази на социалистите и демократите, които издигнаха за свой кандидат за Европейската комисия Никола Шмит - еврокомисар по въпросите на труда.

"Денят е чудесен. Очаквам, че социалдемократите в Европа ще получат по-силен резултат", добави Шмит.

Социалдемократите вече победиха на изборите в Нидерландия и ще изпратят осем евродепутати в парламента. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС