Ракета на хутите запали товарен кораб край Йемен

Движел се е на югозапад покрай Аденския залив

09.06.2024 | 08:14 Редактор: Толя Стоянова
Ракета на хутите запали товарен кораб край Йемен

Ракета е улучила товарен кораб, плаващ под флага на Антигуа и Барбуда край Йемен. Корабът се е запалил, съобщи фирмата за морска сигурност Ambrey.

"Корабът се е движел на югозапад покрай Аденския залив със скорост 8,2 кт, когато предната станция е била ударена от ракета. Избухнал е пожар, който е бил неутрализиран", се казва в изявление на Ambrey.

Втора ракета е пропуснала и "малки лодки в близост са открили огън по кораба", което го е накарало да промени посоката си на ляво. Не се съобщава за пострадали. Нападението идва на фона на кампания от безпилотни самолети и ракетни удари срещу свързани с Израел кораби от страна на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути.

Нападенията на бунтовниците, за които те твърдят, че са в подкрепа на палестинците, накараха някои корабни компании да заобиколят южната част на Африка, за да избегнат Червено море - жизненоважен маршрут, по който обикновено се осъществява около 12% от световната търговия, предаде БГНЕС.

От януари насам Съединените щати и Великобритания нанасят ответни удари по цели на хутите в Йемен в отговор на нападенията срещу корабоплаването. Ударите не успяха да възпрат хутите, които се заканиха да атакуват американски и британски кораби, както и всички кораби, насочващи се към израелски пристанища. 

Снимка: БГНЕС