fallback

Захарова: Русия е отворена за диалог с ядрените сили

Не сме прекъсвали връзки, обяви говорителят на руското външно министерство

08.06.2024 | 22:43 Автор: Вяра Димова

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия е отворена за диалог с ядрените сили, но ще реагира подобаващо, ако САЩ разположат повече стратегически ядрени оръжия, предаде "Ройтерс".

Коментарите ѝ пред държавната информационна агенция "РИА Новости" последваха вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин, че страната може да внесе корекции в ядрената си доктрина. В отговор съветник в Белия дом заяви, че през следващите години може да се наложи САЩ да разположат повече стратегически ядрени оръжия, за да възпрат нарастващата заплаха от страна на Русия, Китай и други сили. 

"Не сме спирали никакъв диалог с никого. Не сме прекъсвали връзки. Не сме прекъснали енергийните си връзки и платформите за диалог. Винаги сме заявявали, че дори в най-трудните ситуации има място за диалог. Затова няма смисъл да ни призовават към такъв", категорична е тя.

Пранай Вади, старши директор, отговарящ за контрола върху въоръженията, разоръжаването и неразпространението, в Съвета за национална сигурност към Белия дом направи коментарите си в реч за "по-конкурентния подход" към оръжейния контрол. Това очерта промяна в политиката, целяща оказване на натиск върху Москва и Пекин да престанат да отхвърлят призивите на САЩ за преговори за ограничаване на арсеналите, информира БТА.

Путин каза в речта си вчера, че Русия би могла да използва ядрено оръжие, но не го смята за необходимо в момента. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback