ООН: Хората в Газа са в безизходица, застрашени са от холера

Много държави замразиха плащанията си към UNRWA, посочи швейцарският дипломат Филип Лазарини

08.06.2024 | 21:40 Редактор: Вяра Димова
ООН: Хората в Газа са в безизходица, застрашени са от холера

Швейцарският дипломат Филип Лазарини, който от 2020 година ръководи Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), сподели, че е работил в много страни по света - отговарял е за хуманитарната помощ по линия на ООН в Ирак, Сомалия и Ангола. Но никога не е виждал толкова безнадеждна ситуация, колкото е сегашната в палестинските земи

"Стигнахме до ново дъно, що се отнася до постоянното незачитане на Обединените нации. Ако не се противопоставим на тази тенденция и не защитим ООН, не знам как в бъдеще бихме могли да оказваме влияние върху който и да е конфликт в света", каза дипломатът по време на посещение в Берлин.

Лазарини, който в момента работи от столицата на Йордания Аман, бе в Берлин, за да търси подкрепа за своята организация. А тя наистина има остра нужда от съдействие.

Израел обвинява Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, че е инфилтрирана от терористичната ислямистка групировка "Хамас". Десет служители на агенцията действително бяха уволнени по обвинение, че са били пряко замесени в избиването на израелски граждани на седми октомври миналата година. Независимата комисия, разследвала обвиненията, обаче не намери доказателства за наличието на системно сътрудничество на UNRWA с "Хамас".

Комисията беше ръководена от Катрин Колона, която до януари т.г. беше министър на външните работи на Франция. През април тя представи заключителния си доклад по случая.

Въпреки това, много държави като САЩ, Великобритания, Япония, Швейцария и Австрия замразиха плащанията си към UNRWA. Германия, чиято вноска възлиза на близо 200 милиона евро годишно и която е е вторият най-значим донор на агенцията след САЩ, междувременно обяви, че ще продължи да оказва подкрепа. САЩ обаче замразиха плащанията си до 2025 година, пише DW.

Лазарини разказва за ужасяваща бедност и страдания на хората в Ивицата Газа.

"В момента се страхуваме преди всичко от избухването на холера и други епидемии. Освен това трябва да намерим начин да се преборим с глада. А на юг - там, където в момента има най-много палестинци, ситуацията се влоши драматично, откакто започна израелската офанзива", обясни той.

Снимка: БГНЕС