Хутите отвлякоха служители на ООН, работещи в Йемен

Местонахождението на много от заложниците остава неизвестно

07.06.2024 | 21:23 Редактор: Толя Стоянова
Хутите отвлякоха служители на ООН, работещи в Йемен

Хутите са взели за заложници повече от дузина хуманитарни работници, включително 11 служители на ООН, предаде АФП. Отвличанията подчертават опасната задача, пред която са изправени хуманитарните работници в Йемен, където дългогодишната гражданска война предизвика една от най-тежките хуманитарни кризи в света.

"Силите на хутите са задържали 11 служители на ООН, работещи в Йемен. Продължаваме да използваме всички налични канали, за да осигурим безопасното и безусловно освобождаване на всички тях възможно най-бързо", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Йеменската правозащитна организация "Майюн" каза, че най-малко 18 йеменски хуманитарни работници са били отвлечени в 4 контролирани от бунтовниците части на Йемен, цитирана от БГНЕС. Отвличанията са извършени едновременно в Сана, ключовото пристанище Ходейда, Амран и Саада - традиционната крепост на бунтовниците.

Human Rights Watch съобщи, че хутите произволно задържат лицата въз основа на тяхната заетост, като добави, че местонахождението на много от тях остава неизвестно.

Снимка: БГНЕС