Песков: Франция е готова да участва пряко в конфликта

"Макрон увеличава напрежението на континента", заяви говорителят на Кремъл

07.06.2024 | 17:04 Редактор: Толя Стоянова
Песков: Франция е готова да участва пряко в конфликта

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков изявленията на френския президент Еманюел Макрон относно засилената военна подкрепа за Украйна показват, че Франция е готова да участва пряко в конфликта, предадоха AFP и Sky News.

"Да кажем, че Макрон демонстрира абсолютна подкрепа за украинския режим и заявява, че Френската република е готова да участва пряко във военния конфликт", коментира Песков.

Той е определил изявленията на френския президент като "изключително провокативни, които могат да увеличат напрежението на континента, без да носят нищо положително".

Ден по-рано Еманюел Макрон обяви ново сътрудничество с Киев, на което ще достави самолети Mirage 2000-5, като украинските пилоти ще бъдат на обучение във Франция от лятото, с цел да бъдат готови преди края на тази година.

Макрон заяви още, че Франция предлага обучение на 4500 украински войници на нейна територия, като в същото време отрече, че тези мерки са фактор за ескалация.

Напрежението между Франция и Русия нараства, след като френският президент спомена възможността за изпращане на френски инструктори в Украйна и не изключи изпращането на френски войници. Кремъл от своя страна заяви, че не изключва френски войници да бъдат насочени, ако бъдат изпратени в Украйна, припомня "Фокус".

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Макрон, все пак, е човек на ....., няма самосъзнание на французин, не питае никаква привързаност към Франция, точно както нашите " българи", назначавани от посолството. Защо да не жертва Франция, която не възприема като своя родина, както Зеленски унищожи чуждата нему Украйна? По същия начин разсъждават разни хора тук- европейци, натовци, евроатлантици и всякакви други, които се определят като всякакви, но не и като българи. Сигнализирай за неуместен коментар