Обречени на масов глад: Времето на милиони хора в Судан изтича

Само от 10 май насам в страната са убити най-малко 145 души

07.06.2024 | 15:11 Редактор: Тодор Петров
Обречени на масов глад: Времето на милиони хора в Судан изтича

В изявление на ООН и различни хуманитарни организации се казва, че за милиони хора в Судан времето изтича и ги грози масов глад. Двете страни в конфликта, продължаващ повече от година, често пъти умишлено отказват помощ на хората.

"Насилието в района на Дарфур вече придобива размерите на геноцид", предупреди преди няколко дни специалната пълномощничка на ООН за предотвратяването на геноцида Алис Ндериту пред Съвета за сигурност.

"Цивилни граждани са нападани и убивани заради цвета на кожата им или заради етническата им принадлежност", посочи тя. Тревога бият и от "Лекари без граници".

Само от 10 май насам в Судан са убити най-малко 145 души, а над 700 са ранените. Заради насилието хуманитарните организации вече не могат да работят на място.

Особено критична е ситуацията в Ел Фашер, столицата на федералния щат Северен Дарфур. Натам са избягали над един милион души в опит да се спасят от войната. Градът е в ръцете на редовната суданска армия под командването на Абдел Фатах ал-Бурхан и в същото време е обсаден и яростно атакуван от паравоенните "Сили за бърза подкрепа" (СБП) на Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети, пише DW.

Снимка: БГНЕС