Отнемат книжка и 1500 евро глоба, ако пушите в кола с дете в Гърция

Гръцките власти засилват охраната на рискови горски участъци

06.06.2024 | 21:20 Редактор: Деси Николова
Отнемат книжка и 1500 евро глоба, ако пушите в кола с дете в Гърция

Водачът на автомобил в Гърция ще остане без шофьорска книжка за един месец, ако в колата се пуши в присъствие на дете до 12-годишна възраст. Налага се и глоба от 1500 евро не само за шофьора, но и за всеки друг пътник, който пуши. Ако превозното средство е за обществено ползване, глобата се удвоява до 3000 евро.

Във връзка с рязкото покачване на температурите и риск от пожари, гръцките власти засилват охраната на рискови горски участъци.

Налагат се високи глоби при палене на огън на открито, както и за изхвърляне на фас от леки автомобили по време на движение. За последното нарушение законът предвижда глоба от 200 до 5000 евро (в зависимост от риска). Право да глобяват имат както полицаи, така и дежурни пожарникари.

Подпалвачите се наказват с глоби до 30 000 евро, като могат да бъдат принудени да платят и разходите по гасене на стихията, информира "Труд".

Много от пожарите се причиняват от небрежност - например изгаряне на градински отпадъци, запалване на барбекюта при ветровито време или прехвърчане на искри при заваряване.

Снимка: Pexels