Герт Вилдерс уверен в победата след евровота в Нидерландия: Нашата партия ще е първа

Ще имаме достатъчно силно представителство в ЕП, коментира той

06.06.2024 | 19:01 Редактор: Толя Стоянова

Гласуването за членове на Европейски парламент официално започна. Нидерландия е първата страна членка на Европейския съюз, която избира своите представители. Нидерландците ще имат избор измежду 20 формации и близо 500 кандидати от целия политически спектър.

От днес до неделя над 350 млн. гласоподаватели ще изберат свои представители в единствената прякоизбираема европейска институция - Европейския парламентът. Първи пред урните отиват избирателите от Нидерландия. Страната ще изпрати 31 евродепутати, а според прогнозите местата им ще бъдат поделени между 9 и 11 партии.

Според социологическите проучвания крайнодясната "Партия на свободата", водена от Герт Вилдерс, ще повтори успеха си от парламентарните избори през ноември миналата година.

"Един от главните проблеми пред Съюза е емиграционната политика. Надпреварата е доста близка между социалдемократите и зелените, които са обединили сили. Нашата партия в края на деня ще е първа политическа сила в Нидерландия. Това е послание към Европейския парламент. Ще имаме достатъчно силно представителство там, което ще ни даде силата да променим всички еврорегулации", каза Герт Вилдерс.

След края на евровота в Нидерландия се очаква да бъдат дадени и данни за избирателната активност. Резултатите от днешното гласуване обаче ще станат известни вечерта на 9 юни, когато приключат изборите и във всички останали 26 страни от Евросъюза.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС