Бутилираната вода в Гърция поскъпва, както и безалкохолни и бира в кенчета

Въвеждат система за връщане на депозит

06.06.2024 | 18:13 Редактор: Толя Стоянова
Бутилираната вода в Гърция поскъпва, както и безалкохолни и бира в кенчета

От 1 юли цените на бутилките с вода в Гърция ще се повишат с 20% поради въвеждането на системата за връщане на депозит (DRS). Според правителствения вестник въведените системи за връщане на депозити (DRS) ще се прилагат за следните контейнери за еднократна употреба: алуминий до 1 литър, стъкло до 1,3 литра и пластмаса до 3 литра.

Тези контейнери се използват за продукти като бира, вино, вода, безалкохолни напитки, сокове, разтворими напитки и мляко. Прогнозите са, че поскъпването ще бъде между 10 и 15% спрямо сегашните цени. По-специално гаранционната такса е определена на 0,10 евро за пакет алуминиеви, стъклени и пластмасови напитки до 0,5 литра и 0,15 евро за всяка опаковка от алуминиеви, стъклени и пластмасови напитки над 0,5 литра и до максималния размер на опаковката, включен в системата за гаранция за връщане, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Това означава, че малка бутилка вода, която в момента струва 50 цента, ще струва 60 цента от 1 юли. Това е с 20% повече. Цената на едро на такава бутилка обаче е около 10 цента, което означава, че окончателното решение за цената на дребно ще зависи от крайния продавач. 

Схемата осигурява връщане на пари чрез ваучери. По-конкретно, потребителите, които върнат празни опаковки в магазина, ще получат "ваучер" като награда. Както се посочва в решението на Министерството на развитието и Министерството на опазването на околната среда, задължението за връщане на опаковката се прилага независимо дали е продадена от същия търговец или от друг. Гаранционната такса се заплаща при продажбата на стоките и ще бъде върната в пункта за връщане на опаковката. Тя трябва да има специална маркировка, показваща, че е покрита от системата за гаранция за връщане или върху самата опаковка, или върху етикета. Въвеждането на система за гарантирана възвръщаемост ще доведе до повишаване на инфлацията. Как ще стане това? 

1. Незабавно увеличение на цените на стоките

Въвеждането на DRS включва въвеждането на допълнителна такса върху съдовете за напитки като вода, безалкохолни напитки, бира и др. Тази такса, която може да варира от 10 до 15 евроцента на пакет, увеличава крайната цена на продукта.

2. Разходи за управление и инфраструктура

Внедряване DRS изисква значителни инвестиции в инфраструктура, като механизми за автоматично връщане и системи за управление на празни опаковки. Тези разходи често се прехвърлят върху потребителите под формата на по-високи цени на продуктите.

3. Въздействие върху производствените разходи и разходите по веригата за доставки

Производителите и бутилиращите компании трябва да се адаптират към новата ситуация, като модернизират своите системи и управляват връщането на опаковки. Тези промени могат да увеличат производствените разходи и да повлияят на веригата за доставки.

4. Повишени потребителски разходи

В резултат на това се увеличават цените на продуктите, потребителите са принудени да харчат повече пари, за да купуват същите продукти. Това повишава общото ниво на цените в икономиката, което води до инфлационен натиск.

5. Концентрация на капитал сред потребителите

Гаранционната такса се заплаща от потребителите предварително при закупуване на продукта и се възстановява само ако бъде върната правилната опаковка. Този процес може да доведе до концентрация на средства, намалявайки покупателната способност на потребителите в настоящето.

Снимка: БГНЕС